sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Hukuttautumisyritys Suntissa

Tänään sattui silmään vanha sanomalehtileike  kesäkuun yhdeksänneltä päivältä vuonna 1921 Kokkola-lehdessä. 

Niin traagiselta kuin hukuttautumisyritys tuntuukin, piilee siinä myös hieman ironiaa.  Me kokkolalaiset kun usein siunailemme, kuinka huonossa hapessa kaupunkiamme halkova kaupunginsalmi Sunti on.
Tuohon kaupunginkanavaamme on - surullista kyllä - hukkunut useampia ihmisiä ihan omina aikoinammekin.

Puheissa kalskahtaa sen tilan olleen aikanaan tosi hyvä. No  näköjään jo sata vuotta sitten oli jonkinlaista ongelmaa. Mutta voisi varmaan tässä yhteydessä todeta olleen onni onnettomuudessa, että salmi oli mitä oli. 

Käännänpä tekstin tähän kokonaisuudessaan:

"Epäonnistunut hukuttautumisyritys

Tiistaina aamupäivällä ilmestyi erääseen perheeseen Torkinmäellä hermostuneeksi tunnettu leskivaimo Iida Höglund yltäpäältään liejussa ja wettäwaluwana. Kysymykseen, missä hän oli tuollaiseen siivoon tullut selitti waimo, että hän oli hukuttautumisaikeissa hypännyt kaupungin kanawaan eli n.s. Suntiin, waan kun kuolemantulon odotus  tuntui kowin pitkältä ja wesi oli kylmää,  ja likaista, oli hän päättänyt ryömiä wielä uudelleen koettamaan elämää  kuiwalla maankamaralla, mikä kaikista wastustuksista huolimatta tuntui monin werroin siedettävämmältä kuin olo Suntissa, missä kylmä ja inhottavan liejuinen sawiwelli tukkii ihan suuhun, silmiin ja sieraimiin. "LÄHTEET: Kokkola-lehti 9.6.2021. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti