perjantai 4. lokakuuta 2013

Murhapaalu Ruotsalontien varressa

Tällä kertaa  juttu menneeltä kesältä. Lähden puolisoni kanssa etsimään muistomerkkiä, jossa olemme käyneet ohi kävellessämme varmaankin parisenkymmentä vuotta sitten. Muistamme paikan suurin piirtein, mutta metsikkö on rehevöitynyt kovasti ja ihan tarkkaa paikkaa ei ole enää kummallakaan muistissa...Kun olemme ajaneet autolla Kokkolasta Kälviälle päin, kännymme  Ruotsalontielle ja jonkun kilometrin kuluttua  ohitamme Rytikarin kalasataman risteyksen . Aivan pian tämän jälkeen käännämme auton keulan  kohti pientä kärrytietä oikealle puolelle päätiestä.  
Hurautamme heinikkoista tienpohjaa pitkin jeepillä n. 200 metriä, jonka jälkeen kävelemme toiset 200 metriä. Maisema on pusikoitunutta. Kärrytien varrella metsämansikat rehottavat punaisina. Niitä näkee enää harvoin... Mielessäni ajattelen, että jotenkin ironista, että tällaisessa paikassa ne vielä  ylväinä  nostavat punaiset marjansa näkyviin...Paikalle löytää myös opasteiden kautta. Alueella kulkee ns. Paavon polku, joka on viitoitettu puisin nuolin. Toiseen nuolen suuntaan lähtiessä päätyy toiseen mielenkiintoiseen historiakohteeseen, josta kertoilin joku aika sitten...

Heinikon reunaa sinikkäästi kävellessä löydämme lopulta etsimämme Murhapaalun. Polun vieressä on muistokivi sekä puinen kyltti, jossa kerrotaan tapahtumasta tarkemmin. Hakkuuaukean läpi näkee nykyiselle kylätielle joten kuten. Tällä paikalla menetti mies henkensä kauan sitten...

Kirkonkirjojen mukaan talokas Jaakko Juhonpoika Lento oli syntynyt 17.6.1842 Lohtajan Marinkaisissa.  Hänen vanhempansa olivat  Johan Mattsson Lendo ja Caisa Johnsdotter Lendo, os. Undinen -silloisten kirjoitusasujen mukaisesti. Viimeisen kerran hän on rippikirjan mukaan  mukaan käynyt ehtoollisella 28.5.1899 yhdessä vaimonsa, Maja Stina Jaakontyttären, kanssa...

 Jaakko surmattiin 10.8.1899 ja haudattiin 20.8.1899 Lohtajalla.  Rippikirjassa on merkintä "Toisen käden kautta tapettu." Kirkon kuolleiden kirjassa kuolinsyystä on  vain lyhyt maininta;  "murha." Kuollessaan Jaakko oli 57 vuotta 1 kuukautta ja 23 päivää vanha talokas. Häntä jäi kaipaamaan puolison lisäksi useampi lapsi.

Joissakin lähteissä -esimerkiksi  Murhapaalun tekstissä- mainitaan murhattu myös nimellä Iisakki. En tiedä, onko se painovirhe, vai kutsumanimi, sillä Murhapaalunkin tekstissä puhutaan myös Jaakko Lennosta. Myös kirkonkirjoista henkilö löytyy Jaakko-nimellä...Joka tapauksessa Jaakko Lento oli lähtenyt kotoaan Marinkaisista Kokkolaan ostamaan niittokoneeseen uutta pyörää. Kaupungista kotiin päin palatessaan hän otti kyytiinsä lohtajalaisen markkinamatkalla olleen jätkän, joka tappoi ja ryösti hänet.

Murhapaalun muistotekstissä on kopio Kokkola-lehdessä (12.10.1899) olleesta kirjoituksesta tapahtumaa koskien. Tässä suora lainaus siitä: "Viime torstaiaamuna huomattiin kuolleen miehen makaavan Ruotsalon kylän kohdalla maantiellä. Mies tunnistettiin talolliseksi Jaakko Lennoksi Lohtajalta. Murhatulla oli useita haavoja kehossaan.

Murhaajan kiinniottamiseksi lähetettiin heti tietoja taloihin ja torppiin joka suuntaan. Etsiskelyjä toimeenpantiin heti monelle haaralle. Nimismies Elfolk lähti polkupyörällä Kaustiseen päin, jolta matkalta takaisin palatessaan eräästä talosta sai kuulla, että Ullavan kappelista pajukosken torpalla epäilyttävältä näyttävä outo henkilö syödä mehkoili. Nimismies ajoi suoraan mainittuun torppaan, jossa tapasi epäiltävän mieshenkilön, joka oli ehtinyt laskeutua ruokalevolle.

Mies vangittiin ja toimitettiin Kälviän vanginvartijalle. Vangittu oli 40-50 ikäinen uittomies Esa Hänninen. Pidetyssä poliisitutkinnassa ei Hänninen, joka kuuluu olevan epäilyttävän näköinen pienenläntä mies, tiennyt murhasta mitään.

Kokkolan käräjillä Hänninen todettiin kuitenkin syylliseksi ja hän sai teostaan 14 vuotta ja 8 kuukautta kuritushuonetta Vaasan Lääninvankilassa."Kansalliskirjaston digitoidusta aineistosta löytyy myös mielenkiintoista lehtitietoutta asiasta! Harva rikollinen sitä suorimmiten tunnustamaan heltiäisi!

12.08.1899 kerrotaan Kokkola-lehdessä seuraavasti:                             

"Lähdettiin nyt paikalle, jossa maantienojassa makaama mies nähtiin murhattuna ja tunnettiin talolliseksi Jaakko Lennoksi Lohtajalta....epämiellyttävän näköinen pienenläntä mies, tiennyt murhasta mitään. Kertoi lähteneensä Kokkolasta yhdessä Jaakko Lennon kanssa matkalle ja ajettuaan pitemmän matkan tuli heitä tiellä vastaan pari miestä, joista toinen rupesi pieksämään Lentoa, ja hän, Hänninen, näki parhaakseen pötkiä käpälämäkeen metsään. Siellä hän sitten hyvän aikaa lepäili ja läksi, eksyi, niin että vasta Ullavan kappelissa osui ihmisasunnoille, missä hänet sitten tavattiinkin, eikä hän Jaakko Lennon vastaisesta kohtalosta tiennyt mitään kertoa....

Murhattu talollinen I. Lento oli keskiviikkona aamupäivällä lähtenyt kotoaan Kokkolaan ostamaan niittokoneeseen toisen pyörän entisen sijaan. Samassa puodissa oli myöskin m. m. pari muuta henkilöä, jotka tahtoivat pysytellä Lentoa lähellä ja tehdä tuttavuutta hänen kanssaan. Etenkin toinen niistä, jo mainittu Hänninen, oli kovin kiintynyt Lentoon, eikä tahtonut millään erota.

Kun sitten ilta oli käsissä, ajettiin Hänninen ulos puodista ja Lento meni kartano-oven kautta pihamaalle, jossa hänen hevosensa ja kuormansakin oli. Sinne se Hänninenkin sitte tuli ja lyöttäytyi uudestaan Lennon seuraan, ja niin sitä sitten lähdettiin keskiviikkoiltana klo 9 tienoilla kotimatkalle hiukan päihtyneinä.


 ...vastaan tulleen miehen, ajaen kärryillä jotka kaikista tuntomerkeistä päättäen olivat hyvin soveltuneet Jaakko Lennon hevoseen ja kärryihin ja ajaja uittomies Esa Hänniseksi."
 

Myöhemmin, marraskuun 22.11.1899 Kokkola-lehdessä  kerrotaan käräjäkäsittelystä koskien kyseistä henkirikosta.

 
"Kokkolan käräjillä oli eilen esillä murhajuttu, jossa syytteenalaisena Lohtajalaisen Lennon murhasta on tukkimies Esaias Hänninen....kertoi oikeudelle, että sanottu Hänninen oli heti kihlakunnan antaman tuomion jälkeen hänelle kertonut Lennon ja itsensä välillä syntyneen tappelun, jolloin Hänninen kivellä tappoi Lennon...."


Murhajututun käsittelyn päätöksestä kerrottiin 16.12.1899 Kokkola-lehdessä.          
"Samana päiwänä päättyi myös lohtajaisen Lennon murhajuttu, ja tuomittiin syytelty tukkimies Esa Hänninen murhasta ja sen yhteydessä tapahtuneesta warkaudesta.
Niinkuin muistettanee, tunnusti Hänninen, tuonnoin asian täällä esillä ollessa, murhanneessa Lennon, mutta nyt hän sen taas jyrkästi kielsi, väittäen entiset tunnustuksensa kaikki vääriksi...."LÄHTEET:
Historiallinen sanomalehtikirjasto. Kokkola 1899, numerot 63, 92, 99. [http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/query.html] Luettu 29.6.2013.

Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/72442/pohjanlahdenrantatiehanke_keskipohjanmaa_2011.pdf?.nce=1] Luettu 16.6.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti