lauantai 12. lokakuuta 2013

Syksyn luontojuttuja

Syksyistä luontoa on aina yhtä hieno seurata. Tässä tunnelmia viikon varrelta.

Kalastusalustamme käytiin venesatamassa katsomassa, että olisi varmasti tuulisen ilman jälkeen hyvin kiinnitettynä... Meri on aina niin arvaamaton.


Rannalla oli kaunista... Ihan vielä ei malta venettä viedä talviteloille. Josko vielä tulisi tuuleton syyspäivä ja saisi siikaverkot lasketuksi veteen...


 
Venesataman parkkipaikan läheisyydessä on  vanha, harmaa hirsilato. Sen vierustassa taipui  vaaleat heinät tuulen tahdissa.


 
Saman ladon toisella sivustalla pihlaja  hyväili seinustaa viimeisillä värikkäillä lehdillään.

 
Kajaanintien varressa Kälviän kirkonkylän suuntaan  ajellessa pysäytimme auton tien vierustaan. Pellolla oli metsäkaurisemo vasansa kanssa ruokailemassa.
 
Metsäkauris eli vanhan nimensä mukaisesti tarvas on lumettomina aikoina hyvin valikoiva ruokailija. Silloin se syö vain helpoimmin sulavia ja maukkaimpia kasvin osia, kuten pehmeitä lehtiä ja versoja.
 
Metsäkauris on hyvin kaunis ja siro. Se on pienin hirvieläimemme, jonka kanta on runsastunut viime vuosina.
 
Kuvassa vasemmalla olevalla emolla näyttää olevan vielä yllään punaruskea kesäkarva. Yleensä nuoret yksilöt vaihtavat karvansa aikaisemmin. Harmaanruskea talvikarva suojaa kaurista paremmin  sateelta, pakkaselta ja lumelta.


 
Vasan kanssa tuijottelimme toisiamme.:)Käväisimme myös  pienellä järvellä, jossa vanha soutuveneemme viettää leppoisia eläkepäiviä .  Laitoimme sen  siellä talviteloilleen, mutta sitä ennen soutelimme pitkin tyyntä järvenselkää. Järvellä uiskenteli kaksi joutsenta.

Laulujoutsen pesii yleensä mielellään soilla ja rehevillä järvillä. Voisi kuvitella tällaisen pienen metsäjärven olevankin ihanteellinen asuinseutu uljaille linnuille.

Veikkaisin, että alla olevassa kuvassa on nuori pariskunta. Joutsenille on nimittäin tyypillistä, että ne valitsevat kumppaninsa 3-4-vuotiaina ja  tämän jälkeen ne opettelevat yhteiseloa muutaman vuoden ajan ennen kuin saavat poikasia.


 
 
Pari päivää myöhemmin kodin ylitse lensi joutsenaura. Auramuodostelmassa oli kahdeksan lintua. Joutsenille on tyypillistä, että niiden aurat koostuvat muutamasta linnusta muutamaan kymmeneen lintuun. Teki mieli vilkuttaa näille lämpöisempään  liihotteleville...
 
 
 
 
 
Muutakin on tullut viikon varrella bongailtua, mutta niistä sitten ihan omissa postauksissa myöhemmin...:)

 
LÄHTEET:
Suomen metsästäjäliitto. Metsäkauris. [http://www.metsastajaliitto.fi/?q=node/221] Luettu 13.10.2013.

Tunturisusi.com. Metsäkauris. [http://www.tunturisusi.com/hirvet/metsakauris.htm} Luettu 1.10.2013.

Yle uutiset. Joutsenet viettävät vuosia villiä sinkkuaikaa.[http://yle.fi/uutiset/joutsenet_viettavat_vuosia_villia_sinkkuaikaa/5554847] Luettu 13.10.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti