lauantai 12. lokakuuta 2013

Punainen lanka Kokkolassa

Nyt tutustumme Kokkolan uusimpaan veistokseen!

 

Veistos on nimeltään Punainen lanka ja sen on tehnyt hyvinkääläinen kuvataiteilija Tiina Torkkeli.

Veistos julkistettiin 2.10.2013 Kokkolan seudun opistotalon vihkiäisjuhlassa.


 

Kyseinen veistos on valmistunut jo vuonna 2005. Taideteos on valittu  Kokkolan sivistystoimen  avoimesta taiteilijapankista, jota K.H.Renlundin taidemuseo ylläpitää. Pankki toimii siten, että suomalaiset taiteilijat voivat ilmoittaa sinne teoksiaan, joita ovat valmiita tarjoamaan  Kokkolan peruskorjaus - ja uudisrakennushankkeissa.
Torkkelin teos valikoitui Taiteilijapankista opistotaloon taidehankintaa varten kootun työryhmän kautta.  Mukana oli yhdentoista taiteilijan  teoksia. Perusteluissaan työryhmä kertoi valintapäätökseen vaikuttaneen sen, että Torkkelin veistos kuvasi parhaiten  opistotalon käyttäjien intoa kehittää itseään ja pyrkiä elämässä ylöspäin ja eteenpäin.

Ennen lopullisen paikan löytymistä Torkkelin Punainen lanka on ollut esillä Hyvinkään puistonäyttelyssä ja sen jälkeen   näyttelyissä Helsingin Kaapelitehtaalla sekä Lahden taidemuseossa.

 
 
 
Äidinkieleltään ruotsinkielinen kuvanveistäjä Tiina Torkkeli (s. 1969 Hyvinkää) opiskeli  Svenska Konstskolanissa Uudessakaarlebyssä ja valmistui sieltä 1992. Hän on saanut jatkokoulutusta pronssivalussa sekä tehnyt siihen liittyen harjoittelua valimolla ja muiden veistäjien ohjauksessa. Torkkeli tunnetaan myös lasinsulatustöistä.
 
 
Tiina Torkkeli työskentelee vaihtelevien veistosmateriaalien kanssa.
Julkisiä töitä Torkkelilla on Tapannlinnan koulussa oleva Lasipuu sekä Lasisiipi  Invaliidiliiton koulutuskeskuksessa Järvenpäässä. Vuonna 2011 Torkkeli sai  Hyvinkään vuoden taiteilijapalkinnon.
 
Veistos itsessään on haasteellinen kuvattava pitkän vartensa vuoksi Työllä on korkeutta peräti 3,5 metriä.
 
 
 

 
Torkkelin kuvataiteen lähtökohtana on luonto, ihminen ja ihmisen oma luonto. Keskipohjanmaa - lehden haastattelussa Torkkeli kertoo, että  veistoksessa on löydettävissä Ikaros-tyyppinen hahmo , joka symbolisoi veistäjälle itselleen rohkeuden kasvamista. Joskus hyppy tuntemattomaan tai nousu siiville kannattaa vaikka se pelottaisi. Vaihtoehtona saataa olla ikuinen vankeus omassa itsessään  ja elämätön elämä, vaikka lentämiseenkin tietysti aina liittyy riskinsä...
 
Torkkeli on tyytyväinen veistoksena sijoituspaikkaan Kokkolan seudun opistotalon sisäänkäynnin läheisyydessä rakennuksen sisäpihalla, koska opistotalon kaltaisissa opinahjoissa ihminen voi löytää iloa ja punaista lankaa.

 
 
LÄHTEET:
Kokkolan seudun opistotalo vihittiin käyttöön. Punainen lanka löysi kodin. Keskipohjanmaa-lehti. 3.10.2013.
 
Kokkola. Taiteilijapankki.[https://www.kokkola.fi/kulttuuri/museot/taitelijapankki/] Luettu 12.10.2013.
 
Kuvataiteilijamatrikkeli. Tiina Torkkeli. [http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/2610] Luettu 12.10.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti