lauantai 7. kesäkuuta 2014

Karhun jäljillä

Lisää alkukesäistä luontoa. Niin hurjalta kuin kuulostaakin, sai pihapiirini parisen viikkoa takaperin  vieraaksi ison karhun!Karhu bongattiin kodin viereisellä pellolla parinsadan metrin päästä talosta...

Naapuri ajaa huruutteli illansuussa kotimme ohi ja viereisellä pellolla koivupuskien takana liikkui jotain ruskeaa kovalla vauhdilla...Naapuri uskotteli ensin, että kauris kai se siellä, mutta kun lähti uteliaisuuttaan tutkimaan elikon jälkiä, tajusikin asialla olleen aika lailla isomman eläimen:/
Minulta jäi lenkki sinä iltana tekemättä, mutta psyykkasin itseäni kovasti, että karhut liikkuvat laajalla alueella, ja että se on aamun koittaessa matkannut jo kauas pois.

Nooo....seuraavan aamun valjetessa karhusta oli sitten tehty havaintoja  linnuntietä puolen kilometrin päässä kodistani! Karhu oli matkannut kylän metsiköstä peltoa pitkin ja saapunut 8-tielle. Tässä vaiheessa sitä tehtiin näköhavaintoja, sillä karhu onneton jäi jumiin tielle hirviaitojen väliin!
Aikansa sompailtuaan se  löysi kulkuväylän metsikkön ja lähti Ruotsalon suuntaan, jossa sitä yritettiin ajaa pois poliisien sekä metsästäjien ja koirien avulla asutuksen läheisyydestä Konginkarista ja Helluskarista. Tässä onnistuttiin vasta illalla. Karhu lähti tallustelemaan suuntana pohjoinen. Tiedä sitten majaileeko vieläkin lähellä...Kävin kuvailemassa jykeviä jälkiä multaisella pellolla. Ne hämmästyttivät suuruudellaan!
Minua oli mukana mittanauha sekä tulitikkulaatikko, jotka tälläilin jälkien viereen. Takatassusta tuli otettua mittojakin. Se oli leveimmältä kohdalta 16 cm ja pituutta sillä oli kynnet mukaan lukien kokonaista 29 cm!


   


Karhun takakäpälä muistuttaa yllättävän paljon ihmisen jalanjälkeä, vaikkakin on siis tosiaan suurempi. Karhu on kanta-astuja, siksi kantapään painallus näkyy usein selvästi.
 Karhun takakäpälän jälki muistuttaa hieman ihmisen jalan jälkeä. Karhun jalkaterän painallus on hiukan leveämpi ja kolmiomaisempi kuin ihmisen jälki.

Riistapäällikön arvion mukaan karhu painoi 250-300 kiloa. Lienee siis kaiken järjen mukaan suurikokoinen uroskarhu!

 
Jostain lehdestä luin viikolla, että punkki on Suomen vaarallisin eläin, mutta en kyllä haluaisi testata kasvotusten karhunkaan vaarallisuutta...


LÄHTEET:

Karhun käyntijäljet. [http://www.suurpedot.fi/www/fi/lajit/karhu/tuntomerkit/jaljet.php] Luettu 30.5.2014.

Yle uutiset. Karhua hätistellään metsään Kokkolassa. [http://yle.fi/uutiset/karhua_hatistellaan_metsaan_kokkolassa/7264647] Luettu 30.5.2014.

Yle uutiset. Vaara ohi- Kokkolan karhu löntysteli  omin voimin metsään. [http://yle.fi/uutiset/vaara_ohi__kokkolan_karhu_lontysteli_omin_voimin_metsaan/7264710?ref=leiki-uu] Luettu 30.5.2014.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti