tiistai 24. kesäkuuta 2014

Peltokorven taistelu  

Lähellä Peltokorven koulua Kälviällä sijaitsee tämä tykki hyvin siististi hoidetulla pikkupellolla Peltokorventien ja Runttujärventien risteysalueella.

Tykki toimii Suomen sodan muistomerkkinä. Sotahan käytiin vuosina 1808-1809. Itse tykki lienee kumipyörineen sotaa uudempaa mallia...

Tykin kivijalassa on muistolaatta teksteineen:


"Peltokorven taistelun muistoksi 1808-1809. Till minnet av striderna vid Peltokorpi 1808-1809.
Kälviän kunta/Kälviä komun
Smeden Eri Hele´n
Lions Club Kälviä
Kokkolan Nahka
Kotiseutuyhdistys/Hembygdsförening"


 

Himangalta lähetettiin  toukokuun 1808 puolivälissä  30 miehen tiedustelupartio tiedusteleman kersantti Spåren johdolla  vihollisen oikeaa sivustaa. Valkeasuon pellolla Peltokorvessa oli  oli majoittuneena noin 100 venäläistä, jotka olivat juuri syömässä  Spåren 30 miehen osaston  tullessa paikalle.

Tappiotiedoista ei ole varmoja tietoja kummankaan osapuolen kohdalta. Toisissa lähteissä kerrotaan, että Järvenaution talon isäntä oli ainoa haavoittunut suomalainen  kahakassa. Venäläisosasto hajaantui ja menetti ilmeisesti sekä sotilaita, että vankeja ja myös kalustoa.


 Peltokorventien ja Kivikrintinpolun risteyksessä on pelto nimeltä Fästinki. Tarinan mukaan toukokuun kahakassa kaatuneet venäläiset sotilaat haudattiin pellolla matalan kiven juureen.

Ja vink,  vink -jos olet kiinnostunut geokätköilystä, lähistöltä löytyy kätkö...


LÄHTEET:

Taistelut Suomen sodassa vuosina 1808 ja 1809. [http://www.elisanet.fi/apila/SP/03.TST.htm] Luettu 7.6.2014.

Suomen sotaan liittyvät paikat. [http://ww.kalvia.fi/kultt/Pelto/sotaan.htm] Luettu 12.6.2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti