sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Meriveden korkeus matalalla Kokkolassa


 

Tänä kesänä on täällä eteläisellä Perämerellä saatu kokea jo pariin otteeseen kesäkuun aikana hyvin matala meriveden korkeus.

Merivesi laskee, kun voimakas pohjoistuuli puskee  voimalla päälle...

Ilmatieteenlaitoksen mukaan meriveden pinta oli matalimmillaan lauantaiaamuna 14.6.-14. Minä ennätin Kokkolassa Konginkarin satamaan katsastamaan tilannetta vasta lauantaina iltapäivällä. Olihan se matalalla vielä  silloinkin. Yleensä vettä riittää tuonne takimmaiseen  metsikön rantaan saakka...

..
 
Oma venelaiturimmekin oli vettä vailla- vettä on yleensä laituriin saakka useampi kymmenen senttiä!

 
  

YLE uutisoi päivää aikaisemmin, että Kokkolan satamassa jouduttiin aikaistamaan  suuren rahtilaivan, Panamax-luokan  laivan lähtöä, jotta se pystyisi poistumaan satamasta, kun merivesi on vielä tarpeeksi korkealla. Tuo Venäjän rautapellettiä kuljettava laiva suuntasi etuajassa kohti Turkkia.

 Pari viikkoa sitten oma reilu yhdeksänmetrinen kalastusvene oli sekin heikossa hapessa Kongikarin satamassa. Vene kun makasi  vedettömällä rannalla  kyljellään! Eipä olla moista oman veneen osalta koskaan aikaisemmin nähty.

Naapurivenekin oli  lauantaina keikahtamassa kyljelleen vedenpinnan laskiessa...Tuo matala vesi on muutoinkin vaarallinen- viikolla venettä satamasta pois peruuttaessa potkuri jysähti vedenalaiseen kiveen, jota ei ole koskaan aiemmin huomattu, kun vettä on ollut tarpeeksi. Nyt on venhomme telakalla ja odottelee sekä suoristettua potkuria että korkeampaa vettä, jotta pääsisi ylväästi  omaan satamapaikkaansa takaisin...Meriveden korkeus vaihtelee jatkuvasti ja on teoreettisen keskikorkeuden suhteen noin +120 cm:stä noin -60 cm:iin. Tätä korkeammallekin se voi nousta, mutta harvoin. Lauantaina  täällä Kokkolassa merivesi oli noin 50 senttiä tavallista alempana.

Tässä viimeisimmät havainnot meriveden korkeudesta virallisilla mittauspisteillä la 14.6.:

                                                   

Vaasa  -51cm
Pietarsaari  -51 cm
Raahe  -54 cm
Oulu  -55 cm
Kemi -59cmJa vedenkorkeusennätykset Suomen rannikolla:
Oulu:+183 cm (14.1.1984)-131 cm (14.1.1929)Havaintoja tilastossa on  aina vuodesta 1922 saakka.
LÄHTEET:

Foreca. Veneilysää. [http://www.foreca.fi/Greece/North-West_Aegean/veneilysaa/meriveden_korkeus/itameri] Luettu 14.6.2014.

Itämeriportaali. Vedenkorkeusennätykset Suomen rannikolla. [http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/yleiskuvaus/veden_liikkeet/vedenkorkeus/fi_FI/vedenkorkeusvaihtelu/] Luettu 14.6.2014.

Luonto. Meri ja meren ilmiöt. [http://www.wakkanet.fi/loisto/docshtml/lehtimaa_meri.html] Luettu 14.6.2014.

Meriveden korkeus laskee nopeasti Perämerellä. [http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/meriveden-korkeus-laskee-nopeasti-peramerella/667218/] Luettu 14.6.2014.

Yle uutiset. Meriveden jyrkkä lasku pakottaa suuraluksen kiirehtimän Kokkolasta. [http://yle.fi/uutiset/meriveden_jyrkka_lasku_pakottaa_suuraluksen_kiirehtimaan_kokkolasta/7296437] Luettu 14.6.2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti