tiistai 12. heinäkuuta 2011

Neristan, Kokkolan vanha kaupunki

Sillon, kun ei ole kiire mihinkään, on oivallinen hetki lähteä kävelykierrokselle Neristaniin, Kokkolan vanhaan puutalokaupunginosaan. Neristan tarkoittaa siis alakaupunginosaa, jossa aikoinaan asuivat kaupungin merimiehet ja käsityöläiset. Varakkaammat kaupunkilaiset, kuten kauppiaat ja laivanvarustajat puolestaan asuivat yläkaupungissa eli Oppistanissa.

                    

Minä lähdin Neristaniin pienelle kävelykierrokselle eilen. Ajattelin, että pilvipoutaisella säällä kiertely olisi oikein ihanaa. No, ukkoskuuro yllätti, joten kierrokseni jäi ajateltua lyhyemmäksi. Kuitenkin monenlaista ennätti lyhyemmässäkin ajassa aistia.

Vaikka Neristan olikin hieman varattomampien ihmisten asuinseutua, on sielläkin  nähtävissä tietty arvojärjestys. Isokatu tunnettiin aikoinaan Neristanin vauraimpana osana. Vieläkin sen huomaa joidenkin talojen prameudessa.

Kiehtovaa vanhassakaupungissa ovat katukyltit, jotka kadunnimen lisäksi kertovat katselijalle, millaisia ominaispiirteitä kaduilla on entisaikaan ollut. Näin aluetta vähemmänkin tunteva voi mielessään kuvitella, mitä kadulla kenties on tapahtunut satoja vuosia sitten...Neristan on muuten yksi parhaiten säilyneitä vanhoja kaupunginosakokonaisuuksia Suomessa. Harmillista, että muutama vuosikymmen takaperin vanhoja asuinalueita ei juurikaan kunnioitettu, vaan moni rakennus täälläkin  joutui armotta väistymään uudemman tieltä. Onneksi alueen kulttuurihistoriallinen arvo lopulta tajuttiin ja niinpä Neristan sai suojelukaavan 1970-luvulla! 

1600-luvulta säilyneitä rakennuksia Neristanissa on vain jokusia, paloihan kaupunkimme lähes kokonaan vuonna 1664. Eräs säilyneistä ja kiinnostavista rakennuksista varsinkin näin kansankynttilälle on tietysti vanha koulutalo, eli pedagogio, josta voin joskus kirjoitella enemmänkin.


Vanhojen talojen värimaailma on enemmän kuin houkuttava, etenkin jos sitä vertaa tämän päivän asuinalueiisiin, joissa on tiukasti säädetty, minkä värisiä tietyt talot tietyllä kadulla ovat. Jotenkin Neristanista tulee väkisinkin mieleen vanhan ajan syötävän suloinen tikkukaramelli!Ihan oma lukunsa ovat tietysti talojen välissä notkuvat portit. Suurimmalla osalla taloista on omat viehättävät sisäpihat, joihin on siis käynti vain porttien kautta. Kaduilta onkin kiva kurkistella ihaniin, suojaisiin ja persoonallisiin sisäpihoihin:)


Seuraavassa postauksessa aion kertoa, mitä kesämatkailija Neristanista voikaan löytää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti