torstai 14. heinäkuuta 2011

Neristanista Suntin vartta iltatorille

Kokkolan vanha kaupunki on ihanan lähellä nykyistä keskustaa. Kun kävelee Pakkahuoneenkadulta alaspäin kohti Rantakatua, kävelee samalla katua, jonka toisessa päässä oli aikoinaan lastauslaiturit Suntin varressa. Suntti on siis  salmi, joka halkoo läpi kaupunkimme liittyen toisessa päässä lopulta mereen.



 Aikaisempina vuosisatoina Suntti oli paljon käytetty kulkuväylä ja ihmiset kulkivat veneillään Suntin varteen saakka.  Olihan alueella kalasatamakin aina 1930-luvulle saakka. Kalastajat toivat tuotteitaan myyntiin satamaan keskiviikkoisin ja lauantaisin. Varhaisin lastauspaikka oli saman kadun varressa aivan Torikadun päässä, missä nykyisin sijaitsee hotelli Seurahuone. Rantaa kutsuttiin aikaisemmin myös nimellä Donnerin ranta. 

Pitkin Suntin vartta oli aikoinaan makasiineja 1600-luvulta lähtien. Valitettavasti iso osa makasiineista koki polttamiskohtalon venäläisten toimesta  Isonvihan aikana. Myöhemmin alueelle rakennettiin hyvin tiiviisti uusia makasiineja lähes sata. Vuosien saatossa makasiinit kuitenkin vähenivät ja 1900-luvulle tultaessa niitä ei ollut jäljellä enää montakaan. Kaupunginvaltuusto määräsi viimeisetkin aluetta rumentavat makasiinit purettavaksi vuonna 1907...


Tämän päivän Suntin varsi on puistomainen ja vehreä. Usein Sunttia on arvosteltu, koska sen vesi näyttää likaisen ruskealta. Viime vuosina Suntin ilmettä on kuitenkin kunnostettu. Tänä kesänäkin kesätyöntekijät on valjastettu Suntin pohjaa putsaamaan. Sieltä löytyykin monenlaista, joka vuosi polkupyöristä lähtien...

Suntin varressa on kiva kuljeskella, istua nurmelle tai penkille. Aluetta kutsutaan nimellä Keskuspuisto.Puistoa halkovat kivat kävelyreitit. Osaa puistosta kutsutaan myös nimellä Tervapuisto, onhan Kokkola tunnettu nimenomaan entisaikojen tervakaupunkina.

    




Kokkolan Energia perusti alueelle jokunen vuosi takaperin energiapuiston.Valot johdattavat reittiä tunnelmallisesti puistosta  viereiselle Kauppatorille.  Huikean kaunis on katsella Suntissa olevia vesiurkuja, joissa vesi, valo ja musiikki ryydittävät kesäiltaisin tunnelmalliseen aistielämykseen.  Keskelle Suntia on pystytettu pieni majakkasaari. 



Ylittämällä pienen puusillan pääse siirtymään kaupungin puoleiselle osalle Sunttia ja on samantien Kauppatorilla, joka on avoinna 7.00-14.00. Torin elämä on piristynyt kovasti viime vuosina kesäisen Iltatorin myötä. Tänä kesänä Iltatori on tarjolla sekä keskiviikko- että perjantai-iltaisin klo. 17.00-
21.00. Nyt asuntomessujen aikana torilla on useampana iltana tarjolla myös monenmoisia paikallisia musiikkiesityksiä. Kannattaa ehdottomasti poiketa!







 Iltatori on vuosien myötä muodostunut paikaksi, jossa tavataan tuttuja ja kierrellään katsomassa lukuisten myyjien tarjontaa. Suuri osa myyjistä myy perinteisiä torituotteita, kuten juureksia ja kukkia. Kaupungintalon puoleisessa päädyssä on yleensä esillä perheiden tai lasten omia kirppispöytiä pitkin nurmikkkoa viltin päälle levitettynä. Alueelta voi tehdä  monenlaisia  löytöjä, kuten leluja, kirjoja, vaatteita, käsitöitä tai mitä milloinkin. Tapaamisiin torilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti