lauantai 16. heinäkuuta 2011

Villa Elbassa perinnepäivillä

Tänään houkuttelin mieheni ja nuorimmaisemme lähtemään kanssani katselemaan perinnepäivää  Villa Elbaan. Villa Elba sijaitsee Vanhansatamanlahdella Sannanrannalla 4 kilometrin läheisyydessä keskustasta. Asuntomessualueelle siltä on reipas kilometri. Elba on Opetusministeriön tukema ja valvoma  nuorisokeskus. Siellä on ympäri vuoden monenlaista  toimintaa; leirikouluja, leirejä,kummiluokkatoimintaa, luontokoulua, kokouksia, koulutuksia ja juhlatilaisuuksia... Elba on myös tunnettu esimerkiksi kivana häidenviettopaikkana.Elbassa on myös Kokkolan purjehdusseura. Rannan tienoilla heillä on oma ravintolakin.

                         

Elbassa on myös majoitustilaa. Yleensä nämä mökit ovat nuorten käytössä, mutta nyt käytännölliset ja hyväkuntoiset mökit näyttivät olevan tupaten täynnä tavallisia matkalaisia.


Rannan läheisyydessä on myös ns. Vanha Villa, joka on vuokrattavissa kenelle tahansa. Yläkerrassa on 12 vuodepaikkaa. Jokunen vuosi takaperin vuokrasimme kauniiksi kesäpäiväksi tämän idyllisen valkoisen talon koko päiväksi  tuttavien kesken käyttöön. Ihana paikka:)


Vanhan villan läheisyydessä on hiekkaranta ja aivan ihastuttavan idyllinen rantasauna pitkän puusillan päässä.

'


Rannan tuntumassa on myös uusi merikeskus, joka toimii pääasiassa kokoustilana.

Vastarannalla näkyi yllättävän lähellä asuntomessualue.


Sivulla vastarannalla näkyi Mustakari, jossa sijaitsee ruotsinkielinen purjehdusseura, Gamlakarleby segelsällskap.


Rannan tuntumassa oli varsinaisten perinnepäivien tyyssija. Tyypillinen tuuri tietysti, että kun pääsimme parkkipaikalle, alkoi sataa:/ Joka tapauksessa urhoollisesi lompsimme paikalle, kerran oli niin päätetty.
Alueella oli sekä päreiden valmistusta että tervanpolttoa. Isäntinä toimineet ilahtuivat silmin nähden, kun huomasivat mieheni puhuvan ruotsia. Esittelijät kun olivat alaveteliläisiä, jotka ovat yleensä ruotsinkielisiä.


Vihreä osa on moottori, joka pyörittää remmin avulla pärehöylää. Vesi metallitynnyrissä jäähdytti moottoria, jottei se ylikuumenisi.
         Kuvassa höylätään päreitä. Puuta vasten on toppari, edessä terä, joka sivaltaa puuta juustohöylän tavoin. Terä liikkuu edestakaisin. Valmiit päreet tipahtivat suoraan vastaanottajan käsiin. Näytti helpolta:)

Viereisessä pöydässä päreisiin painettiin asuntomessujen juhlalogo...
Reunimmaisena alueella oli tervanpolttoa. Kokkolahan oli aikaisemmin tunnettu etenkin tervakaupunkina. Kaupungin nimistössä on edelleenkin lukuisia tervanpolttoon  jollain lailla liittyviä nimiä, kuten Tervanpolttajankatu, Pikiruukki ja Mustakari. Myös Kokkolan vaakuna kertoo edelleen tervanpolton historiasta tervatynnyrein ja liekein.

Tavallisuudesta poiketen tämä tervanpoltto ei tapahtunut kuopassa vaan peltipöntössä.  Puu on sisimmäisenä ja päällä on turvetta, jottei koko höskä pala loppuun kokon lailla. Tulen täytyy vain kyteä. Tervaa tulee ajan mittaan. Esittelijä arveli, että tästä kokonaisuudesta tulee ehkä viitisentoista litraa tervaa. Enimmillään hän on saanut tervaa tuotetuksi  25 litraa.

                                                                                                                                                                                     
 Lopuksi lähdimme vielä Elban lintutornille. Piha-aukiolta sinne oli matkaa  700 metriä. Alueella on lähes koko matkan hyvät pitkospuut, joten selvisimme mainiosti Crokseilla ja sandaaleilla.


Lintutornissa oli muutamia miehiä linturetkellä. Hienolta näytti ainakin valtavan pitkä kiikari... Maisemat oli kauniit. rannan tuntumassa oli sekä lehmiä että lampaita vesistä maata laiduntamassa. tekevät samalla rannankunnostustyötä syömällä rantakasvillisuutta. Kiva retki kaikkinensa, vaikka muutama hyttynen yrittikin suurinta intoa pilata:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti