Kasakkajärvi tunnetaan myös nimellä Pikku Hangasjärvi. Tarkempi osoite lienee Ruotsalontie 750. Järvi on noin 50-100 metrin päässä Ruotsalontiestä, sen länsipuolella. Hieman isompi, pelkkä Hangasjärvi-niminen järvi löytyy myös aivan läheisyydestä, Ruotsalontien itäpuolelta.
Isovihan aika oli yleensäkin Pohjanmaalla pelottavaa aikaa. Esimerkiksi omassa Etelä-Pohjalaisessa suvussani eräs esiäiti, Sofia Viisala. os. Isopellinen, kuoli Kortesjärvellä vuonna 1715. Kirkonkirjoista löytyy karu maininta "vihollinen poltti." Toinen sattuma samalla paikkakunnalla tapahtui niin ikään esi-isilleni ns. pakosaunalla, eli paikassa, jossa oltiin ryssiä piilossa. Täällä kuoli taistelun jälkeen Lill-Pellisen veljekset Antti ja Juho. Kirkonkirjasta löytyy vain maininta "Dödad aff ryssarna..."Eli ryssät tappoivat...
Ruotsalon kyläkirjassa kerrotaan tarkemmin Ruotsalon alueen tapahtumista. Kasakat saapuivat Kälviän seudulle Isovihan aikana, ilmeisesti syyskuussa 1714. Tällöin suuri osa Suomea oli Venäjän miehittämä. Ylipäällikkö Armfelt oli jo alkuvuodesta ollut Kokkolassa kokoamassa armeijan rippeitä hävittyjen aikaisempien taisteluiden vuoksi. Väenotossa Pohjanmaan rykmentin rulliin kirjatttiin myös kälviäläisiä. Syyskuun alussa 1714 Armfelt armeijoineen oli jo jättänyt Pohjanmaan ja vetäytynyt joukoineen pohjoisemmaksi.
Kasakoiden saapuessa seudulle talonpojat eivät jääneet toimettomina odottamaan kohtaloaan ja kotiensa tuhoutumista. Aluksi yritettiin tehdä vastarintaa vihollispartioille ja näissä kahakossa kälviäläiset onnistuivatkin surmaaaan viisi kasakkaa. Arkistoituihin tietoihin ei ole tästä kahakasta jäänyt tämän kummempaa merkintää. Onneksi perimätieto sentään valaisee asiaa laajemmin!
On kerrottu niin sanotusta Hangasjärven ylläköstä. Ruotsalon ja Järvikylän talonpojat ottivat kiinni kolme kasakkaa. Nämä he tappoivat painamalla heidät riukuseipäillä Pikkuhangasjärven pohjamutiin. Tästä syystä järvi tunnetaan vieläkin nimellä Kasakkajärvi. Kaksi muuta kasakkaa kohtasivat määränpäänsä toisaalla Ruotsalossa.
Kun kerroin appivanhemmilleni käyneeni kyseisessä paikassa, tokaisi yli 80-vuotias appiukkoni hetimmiten "Kokeilitko yhtään seipäällä, tuntuiko siellä kasakoita..." Meitä vanhemmat sukupolvet vielä tuntevat esivanhempiensa kertomat tapahtumat menneiden sukupolvien ajoilta...
Kasakkajärven maasto on soista. Yksinäinen tavi lenteli järven yläpuolella. Oli aivan hiljaista. Käveleskelin rannan soisen maaston tuntumassa. Väistämättä mieleen hiipi ajatus, painettiinko joku kasakoista riukuseipäällä juuri alleni. Ei tee mieli jäädä seisoskelemaan paikalle yhtään pidemmäksi aikaa...
Järveltä pois kävellessä taitan menneiden muistoksi punaisena hehkuvan lakan kartin...
LÄHTEET: Paikkakertomuksia Keski-Pohjanmaalta. [https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/72442/pohjanlahdenrantatiehanke_keskipohjanmaa_2011.pdf?sequence=1] Luettu 16.6.2013.
Ruotsalo - kylä meren rannalla.Ruotsalon kyläyhdistys ry. 2011.