sunnuntai 4. helmikuuta 2024

Taidemaalari Johan Erik Lindh

Kuka hän oli? Hän oli ruotsalainen, Foslagenin maakunnassa syntynyt  (1793-1865) taidemaalari. Miten hän sitten liittyy Kokkolaan? 

Johan Erik Lindh oli tunnettu muotokuvamaalari ja koristemaalari ja myös ainut 1830-luvun taiteilijoista, joka pystyi elättämään itsensä taiteella. 

Johan Lindh oli alkujaan opiskellut koristemaalausta Ruotsin taideakatemiassa E. Limnellin johdolla. Hän valmistui 1814 kisälliksi Tukholman maalariammattikoulusta. Johan muutti Kokkolaan vuonna 1817 hakeutuen tänne koristemaalariksi. 

Johan avioitui Kokkolassa 14.6.1821 Hedvig Christina Liljebergin kanssa. Heillä oli poika nimeltään Johan Victor Lindh (1822-1892). 

Yllä: omakuva Johan Erik Lindhistä. 

Johan Lindin tiedetään maalanneen mm. Kokkolan vanhan kirkon, Munsalan, Tenholan  ja Oravaisten kirkkojen alttaritaulut. Hän on maalannut myös Vaasan hovioikeusrakennuksen koristemaalaukset. 

Kokkolan kirkkoon maalattu alttaritaulu valmistui 1819 ja se oli nimeltään "Kristus ristillä. " Harmillisesti tuo kirkko tuhoutui kokonaan tulipalossa loppiaisyönä 1958. 

Yllä: Kuvakopio Kokkolan vanhan kirkon alttaritaulusta. 

Johan Lindh muutti myöhemmin aluksi  1827 Turkuun ja sitten Helsinkiin. Lindh ansioitui erityisesti tehden satoja muotokuvamaalauksia pääasiassa aatelisista ja säätyläisistä. Hän teki maalauksistaan aina kirkasihoisia ja maalasi korut ja  vaatteet tarkasti teoksiin. Hänellä oli Helsingissä ateljè, josta tuli suosittu salonki. Johan Lindh on maalannut useita tunnettuja kasvoja, kuten Donner-, Armfelt-, Aminoff- ja Ehrnrooth-sukujen edustajia. Lindhin työt olivat suhteellisen edullisia. 

Ateneumissa Helsingissä on pysyväisnäyttelyssä 1800-luvun alun muotokuvamaalauksissa  kaksi Lindhin maalausta. Ne on maalattu Helena ja Jacobina Simelius- nimisistä sisaruksista. Sisaruksista jälkimmäinen on testamentannut taulun Ateneumille. 1896. Muotokuvia on säilynyt yli 200 kappaletta ja Ateneumin museossa on kaikkiaan kahdeksan hänen työtään. Töitä on tallessa myös Cygnaeuksen galleriassa, kansallismuseossa ja Turun historiallisessa museossa. 

Lindh toimi myös opettajana, sillä hän perusti koristemaalareille tarkoitetun antiikkikoulun yhdessä maalarimestari Lars Källströmin kanssa 1840-luvulla. Hän antoi myös yksityisesti piirustuksen ja öljyvärimaalauksen ohjausta.

Johan Erik Lindh kuoli Helsingissä1865 71-vuotiaana.


LÄHTEET:

Helena ja Jacobina Simelius. J.E. Lindh, 1820-luvulla. Galleria familiaris. Simelius-Simojoki sukuseura.[https://simeliana.fi/suku/galleria-familiaris/] Luettu 3.1.2024.  

Johan Erik Lindh. Ostetaanmyydään.fi. [https://www.ostetaanmyydaan.fi/johan-erik-lindh/] Luettu 3.1.2024. 

 Johan Erik Lindh. Wikipedia. [https://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Erik_Lindh] Luettu 3.1.2024. 

Taideart. Teosesittely. [] Luettu 6.1.2024. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti